Διαταραχές Ύπνου: Πως αντιμετωπίζονται με τον ψυχολόγο
Ο ύπνος είναι μια αναγκαία συνθήκη στη καθημερινότητά μας με τεράστια συμβολή στη σωματική και ψυχική μας υγεία. Όταν κοιμόμαστε περνάμε από 4 στάδια κατά τα οποία ο εγκέφαλος επιτελεί ορισμένες λειτουργίες. Μία από τις λειτουργίες αυτές έχει να κάνει με τη ρύθμιση ενός σωστού και δυνατού ανοσοποιητικού συστήματος.
Υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός ψυχικών διαταραχών όπου φαίνεται να ευθύνεται για τις διαταραχές ύπνου, μπορεί όμως να ισχύει και το αντίθετο. Η έλλειψη ύπνου μπορεί να αποτελέσει αιτία για να αναπτύξουμε μια σειρά ψυχικών ή ψυχολογικών διαταραχών. Το στρες-άγχος, η κατάθλιψη καθώς και οι διαταραχές άγχους φαίνονται να συνδέονται άμεσα με τη δυσκολία στον ύπνο.
Συμπτώματα Αυπνίας
- Δυσκολία να κοιμηθούμε
- Δυσκολία στη συνέχιση του ύπνου (συχνό ξύπνημα κατά την νύχτα ή δυσκολία στο να επιστρέψει κανείς στον ύπνο)
- Πολύ πρωινό ξύπνημα και ανικανότητα να επιστρέψουμε πίσω στον ύπνο
Τα συμπτώματα αυτά παρουσιάζονται τουλάχιστον 3 φορές την εβδομάδα και η δυσκολία στον ύπνο επιμένει για τουλάχιστον 3 μήνες.
Θεραπεία και Αντιμετώπιση
Οι διαταραχές ύπνου μπορούν να αντιμετωπιστούν ολοκληρωτικά. Ωστόσο είναι σημαντικό να μην αφήσουμε τα παραπάνω σημάδια να λάβουν περισσότερη έκταση στη ζωή μας. Για την οριστική αντιμετώπισή τους, η ψυχοθεραπεία μπορεί να δράσει ως καταλύτης. Συγκεκριμένα, η Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία έχει αποδειχθεί πως είναι μία από τις αποδοτικότερες και σημαντικότερες μεθόδους που αντιμετωπίζουν ριζικά το πρόβλημα.
Αντιμετωπίζεται φαρμακευτικά;
Σε περιπτώσεις χρόνιας αυπνίας και συμπτωμάτων τα οποία μας εμποδίζουν έντονα στη καθημερινότητά μας χορηγείται και φαρμακευτική αγωγή. Ακόμη, σε περιπτώσεις όπου διαταραχές στον ύπνο συνυπάρχουν με άγχος ή κατάθλιψη τότε επίσης μπορεί να χορηγηθεί φαρμακευτική αγωγή.
Σε προσωπικό Επίπεδο
Ανεξάρτητα με τη ψυχό-θεραπευτική καθοδήγηση που θα ακολουθήσουμε υπάρχουν ορισμένα πράγματα που μπορούμε να κάνουμε από μόνοι μας. Με τους παρακάτω τρόπους μπορούμε να ανακουφίσουμε και να διευκολύνουμε περισσότερο τον ύπνο μας:
- Εκμάθηση τεχνικών προοδευτικής χαλάρωσης των μυών
- Εκμάθηση τεχνικών αναπνοής (παίρνουμε βαθιές ανάσες αργά και εκπνέουμε αργά μετρώντας μέχρι το 5)
- Ιεραρχούμε τις υποχρεώσεις μας με τρόπο που δεν θα μας αγχώνουν (σπάμε τον φόρτο εργασίας σε μικρότερα κομμάτια)
- Διαλογισμός
- Τακτική Άθληση (τρέξιμο ή γρήγορη βάδιση για 30 λεπτά τη φορά-αεροβική)
- Βοηθήστε στις υποχρεώσεις κάποιου άλλου ώστε να ξεφύγει το μυαλό σας από το δικό σας άγχος
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Sleep disorders. (n.d.). Retrieved February 23, 2021, from https://adaa.org/understanding-anxiety/related-illnesses/sleep-disorders
Ύπνος και Ψυχική υγεία. (2019, March 08). Retrieved February 23, 2021, from https://mediteam.gr/%CF%8D%CF%80%CE%BD%CE%BF%CF%82-%CE%BA%CE%B1%CE%B9-%CF%88%CF%85%CF%87%CE%B9%CE%BA%CE%AE-%CF%85%CE%B3%CE%B5%CE%AF%CE%B1/
Diagnostic and statistical manual of mental disorders: Dsm-5. (2017). In Diagnostic and statistical manual of mental disorders: DSM-5 (pp. 361-363). Arlington, VA: American Psychiatric Association.