Καραντίνα Και Πλήξη: Πώς Να Παραμείνω Ψυχικά Υγιής
Η καραντίνα και τα συνεχόμενα lockdowns αυξάνουν τη φόρτιση και δοκιμάζουν την υπομονή και τα όριά μας. Ωστόσο είναι απολύτως αναγκαία ώστε να προφυλαχθούμε και να καταπολεμήσουμε τη πανδημία. Το ζήτημα είναι να μπορέσουμε να ανταπεξέλθουμε υγιής σωματικά και ψυχολογικά από αυτή τη κατάσταση μέχρι να επανέλθει η κανονικότητα.
Μια Διαφορετική Ματιά
Αρχικά αυτό που πρέπει να γνωρίζουμε είναι πως ο κορονοϊός είναι μία προσωρινή κατάσταση και όχι κάτι μόνιμο. Με την ανάπτυξη εμβολίων αλλά και με την τήρηση των απαραίτητων μέτρων ασφαλείας διασφαλίζουμε την υγεία μας. Δεύτερον το μυστικό είναι να μπορέσουμε να διαχειριστούμε όσο πιο έξυπνα γίνεται αυτή τη κατάσταση προς όφελός μας. Αυτό επιτυγχάνεται κάνοντας της καραντίνα σύμμαχό μας και την κοιτάζουμε ως ευκαιρία και όχι ως ένα ακόμη αυστηρό μέτρο.
Όλο αυτό είναι μια καλή ευκαιρία να έρθουμε πιο κοντά με τον εαυτό μας, να τον ανακαλύψουμε και να τον ξεκουράσουμε. Παρακάτω παρατίθενται ορισμένοι τρόποι όπου μπορούν να χρησιμοποιηθούν από όλες τις ηλικίες ώστε να δημιουργηθεί κάτι παραγωγικό από όλο αυτό:
- Ευκαιρία για περισσότερο και ποιοτικότερο ύπνο. Με τον ύπνο όχι μόνο ο χρόνος περνά ταχύτερα αλλά προσφέρουμε και στον εαυτό μας την ευκαιρία να ξεκουραστεί σημαντικά.
- Ανάγνωση βιβλίων. Το διάβασμα οποιουδήποτε βιβλίου μας ψυχαγωγεί και παίρνει το μυαλό μας μακριά από κάθε άλλη σκέψη
- Εκγύμναση. Η αερόβια άσκηση έχει πολλαπλά οφέλη για το σώμα, τον εγκέφαλο αλλά και για τη ψυχή. Προκαλεί εκτόνωση της ενέργειάς μας αλλά και στη συνέχεια προκαλεί ψυχική ευφορία-ευεξία
- Συχνή επικοινωνία με φίλους ή συγγενείς (κατά προτίμηση με κάμερα)
- Αποφυγή υπερπληροφόρησης-ενημέρωσης σχετικά με το ζήτημα της πανδημίας. Ένας ιδανικός χρόνος ενασχόλησης-ενημέρωσης είναι στα 10 με 15 λεπτά τη μέρα. Η συνεχής ενασχόληση με τον κορονοϊό ενισχύει το αίσθημα κούρασης, φόβου, αγανάκτησης και θυμού
- Απασχόληση με ευχάριστες και ψυχαγωγικές δραστηριότητες όπως μαγειρική, μουσική, ταινίες, ντοκιμαντέρ
- Ένα χαλαρό περπάτημα στη γειτονιά μας ή στην ευρύτερη περιοχή μας
- Διατήρηση ρουτίνας. Διατηρώντας ένα σταθερό ημερήσιο πρόγραμμα καταφέρνουμε να κρατήσουμε το μυαλό μας εστιασμένο στο εδώ και στο τώρα.
Τέλος δεν πρέπει να ξεχνάμε πως όλη αυτή η κατάσταση είναι προσωρινή και όχι μόνιμη. Σύντομα τα δεδομένα πρόκειται να αλλάξουν.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Mental health and coping during covid-19. (n.d.). Retrieved March 31, 2021, from https://www.cdc.gov/coronavirus/2019-ncov/daily-life-coping/managing-stress-anxiety.html
Πώς να ΔΙΑΤΗΡΉΣΟΥΜΕ την ψυχική μας ΥΓΕΊΑ Εν μέσω ΚΑΡΑΝΤΊΝΑΣ Και πανδημίας Covid-19: Νοσοκομείο υγεια. (2020, December 07). Retrieved March 31, 2021, from https://www.hygeia.gr/pos-na-diatirisoyme-tin-psychiki-mas-ygeia-en-meso-karantinas-kai-pandimias-covid-19/