Όταν Δεν Θέλω να Πάω Σε Ψυχολόγο Αλλά Το Χρειάζομαι
Το να πηγαίνει κανείς στον ψυχολόγο είναι πολλές φορές αρκετά δύσκολο. Ο φόβος, το στίγμα και η άγνοια σχετικά με τη διαδικασία μας σταματάει από το να κάνουμε το πρώτο βήμα: Το να πάρουμε την απόφαση και να καλέσουμε για να κλείσουμε το πρώτο μας ραντεβού. Ακόμη, η θεραπεία δεν είναι εύκολη υπόθεση για τον θεραπευόμενο. Αυτό οφείλεται στο ότι καλούμαστε να εξωτερικεύσουμε και να εκθέσουμε τις αδυναμίες σε έναν άνθρωπο που πιθανότατα δεν γνωρίζουμε. Επίσης, είναι αναπόφευκτο το να έρθουμε αντιμέτωποι με απαιτήσεις και καταστάσεις που μας βγάζουν από τη ζώνη ασφαλείας μας. Στη πορεία συνειδητοποιούμε πως πρέπει να αρχίσουμε να αλλάζουμε τις μη υγιής μας συμπεριφορές και τον τρόπο σκέψης μας.
Συνεπώς, είναι λογικό το γεγονός στην αρχή να έχουμε τις όποιες ενστάσεις ή αμφιβολίες μας. Όταν σκεπτόμαστε να επισκεφτούμε τον ψυχολόγο λοιπόν, πρέπει να αναλογιστούμε πρώτα μέσα μας για ποιον λόγο έχουμε επιφυλάξεις. Τί είναι αυτό που μας κρατάει; Είναι οι προαναφερθέντες λόγοι ή κάτι άλλο; Συζητήστε με τον εαυτό σας και με τους ανθρώπους που εμπιστεύεστε την όποια ένστασή σας.
Ποιοι είναι οι συνήθεις λόγοι που δεν ξεκινάμε ψυχοθεραπεία:
Δεν πιστεύουμε ότι χρειαζόμαστε βοήθεια.
Ορισμένοι διαφωνούν στο ότι αντιμετωπίζουν κάποιο πρόβλημα και άλλοι πιστεύουν πως αυτό που βιώνουν είναι ένα «φυσιολογικό» μέρος του χαρακτήρα τους. Πολλές φορές πιστεύουμε ότι δεν μπορούμε να νιώσουμε καλύτερα. Αυτό οφείλεται στο ότι δεν πιστεύουμε ότι γίνεται να νιώσουμε καλύτερα από αυτό που βιώνουμε τώρα. Άλλοτε, οφείλεται στη συνήθεια ενός ορισμένου συναισθήματος και δεν θέλουμε να το αλλάξουμε για να μην διαταράξουμε την ηρεμία μας.
Όταν πιστεύετε ότι δεν έχετε κάποιο ζήτημα να αντιμετωπίσετε μπορείτε να θέσετε τις εξής ερωτήσεις στον εαυτό σας: Υπάρχει κάτι από το οποίο θέλω να ξεφύγω στη παρούσα φάση της ζωής μου; Αυτό θα πρέπει να είναι κάτι που το θέλουμε εμείς οι ίδιοι για εμάς και όχι οι άλλοι για εμάς. Τί ψάχνουμε αυτή τη στιγμή στη ζωή μας; Τί πράγματα θα ήθελα να αλλάξω για να βελτιωθώ; Η συνεργασία με τον ψυχολόγο πρόκειται να διευθετήσει ακριβώς αυτές τις ερωτήσεις και να προσφέρει λύσεις από αντικειμενικό πρίσμα.
Ντρέπομαι να πάω σε ψυχολόγο.
Πολλές φορές αισθανόμαστε ντροπή και άβολα όταν πρέπει να εκθέσουμε τον ψυχισμό μας. Συνήθως θεωρούμε πως πρέπει να επισκεφτούμε τον ψυχολόγο επειδή είμαστε εμείς «οι κακοί» και λειτουργούμε εις βάρος των άλλων. Ωστόσο και πάλι φοβόμαστε για το τί άποψη θα σχηματίσει για εμάς ο εκάστοτε θεραπευτής και έτσι δυσκολευόμαστε να το πάρουμε απόφαση. Αυτή είναι μια πέρα για πέρα εσφαλμένη στάση από κάθε άποψη.
Αρχικά πρέπει να αποφεύγουμε να κρίνουμε τους εαυτούς μας ως κακούς ή δυσλειτουργικούς ανθρώπους. Όλοι μας έχουμε δικαίωμα στο λάθος και όλοι μας θα κάνουμε λάθη σε κάποια φάση της ζωής μας. Δεύτερον, πρέπει να γνωρίζουμε πως ο θεραπευτής σε καθημερινή βάση δουλεύει με ανθρώπους όλων των ηλικιών, ανεξαρτήτως υπόβαθρου, καταγωγής ή οικονομικής τάξης. Ανεξάρτητα με το τί μπορεί να πιστεύουμε εμείς για εμάς, ο ψυχοθεραπευτής θα προσεγγίσει το ζήτημά μας αντικειμενικά και χωρίς να ασκήσει καμία κριτική. Συνεπώς η ψυχοθεραπεία δεν θα πρέπει από κανέναν άνθρωπο, παιδί ή ενήλικα, να θεωρείται ως κάποιου είδους «φυλακή» ή τιμωρία. Απεναντίας είναι μια άκρως ενδιαφέρουσα και παραγωγική διαδικασία για τον εαυτό μας όπου αποσκοπεί στην ψυχική μας ευημερία και εξέλιξη.
Φοβόμαστε να είμαστε ευάλωτοι ή να έρθουμε σε επαφή με τα συναισθήματά μας.
Όλοι μας νιώθουμε συναισθήματα. Είτε μας είναι πρωτόγνωρα είτε συνήθη, είτε θετικά είτε αρνητικά, στο τέλος, αφουγκραζόμαστε αυτά τα αισθήματα και αξιολογούμε την ημέρα μας αναλόγως. Ορισμένες φορές έχουμε συναισθήματα τα οποία δυσκολευόμαστε να κατανοήσουμε, να αποδεχτούμε και να διαχειριστούμε. Εδώ είναι σημαντικό να μην κρυφτούμε από αυτά αλλά να τα αντιμετωπίσουμε ανεξάρτητα από τη δυσφορία που μας προκαλούν. Ο ρόλος του θεραπευτή είναι να μας πλοηγήσει μέσα από αυτά τα συναισθήματα εφαρμόζοντας συγκεκριμένες τεχνικές ώστε να δώσουμε απαντήσεις. Μέσω της ψυχοθεραπείας ακόμη, μαθαίνουμε να διαχωρίζουμε τα συναισθήματά μας και να μαθαίνουμε να τα επικοινωνούμε στους άλλους με υγιή τρόπο.
Πιστεύω ότι η θεραπεία δεν θα δουλέψει.
Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως δεν χρειάζεται να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό για να βοηθηθούν. Ως εκ τούτου, προτιμούν να μοιραστούν τις ανησυχίες και τις σκέψεις τους με την οικογένεια τους ή με φίλους τους. Αυτό είναι μια πάρα πολύ υγιής στάση και πράγματι μπορεί να αποφέρει καρπούς στη ψυχολογία μας αλλά ορισμένες φορές χρειαζόμαστε κάτι περισσότερο. Ο ψυχολόγος με την επιστημονική κατάρτιση που έχει λάβει μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό κλειδί στη διαχείριση των ζητημάτων μας. Αυτό οφείλεται στις τεχνικές που εφαρμόζονται στη θεραπεία οι οποίες υποστηρίζονται από επιστημονικό υπόβαθρο. Επίσης, ο θεραπευτής σε κάθε περίπτωση θα είναι αντικειμενικός και δεν ασκεί κριτική για τις πράξεις μας και για τις σκέψεις μας.
Μπορεί να μη μου κάνει ο θεραπευτής.
Είναι σημαντικό να βρούμε έναν ψυχολόγο που να ταιριάζει στη προσωπικότητά μας και να μας κάνει να αισθανόμαστε άνετα. Εάν αισθανόμαστε ότι δεν συμπαθούμε ή δεν συμπλέουμε με τον ειδικό τότε αυτό πιθανότατα σημαίνει ότι η θεραπεία δεν θα λειτουργήσει. Αν και μπορεί να είναι κάπως κουραστικό και δύσκολο να ψάχνουμε τον ιδανικό για εμάς θεραπευτή, είναι σημαντικό να συνεχίσουμε να ψάχνουμε. Πρέπει να ερευνούμε μέχρι να βρούμε τον κατάλληλο άνθρωπο με την κατάλληλη κατάρτιση στο ζήτημά μας.
Ντρέπομαι να ζητήσω βοήθεια.
Είναι αρκετά σύνηθες να ντρεπόμαστε για ορισμένα πράγματα που νιώθουμε και έτσι δεν μπορούμε να παραδεχτούμε ότι χρειαζόμαστε βοήθεια. Ο τρόπος με τον οποίο εκφραζόμαστε επηρεάζει τη συμπεριφορά μας και την ανταπόκριση του συνομιλητή μας. Όπως αναφέραμε προηγουμένως ο ειδικός υγείας είναι εκεί για να μας ακούσει και να μας αφουγκραστεί άκριτα και αντικειμενικά. Συνεπώς, σε καμία περίπτωση δεν χρειάζεται να αγχωνόμαστε για το πώς θα μιλήσουμε ή πως θα ακουστεί το πρόβλημά μας σε εκείνον. Απεναντίας, φανταστείτε πόσο όμορφο είναι να έχετε και κάποιον άλλον άνθρωπο, πέραν του εαυτού σας που μπορείτε να μιλήσετε. Να εκφράσετε άνετα, άκριτα και ελεύθερα όλες σας τις ανησυχίες σα να μιλάτε στον εαυτό σας.
Μπορεί να στιγματιστώ.
Δυστυχώς ακόμη και σήμερα υπάρχει μια άδικη προκατάληψη στο να αναζητά κανείς βοήθεια για την επίλυση των ψυχικών του ζητημάτων. Φοβόμαστε την κριτική των άλλων και τί θα πουν, είτε απευθείας σε εμάς είτε πίσω από τη πλάτη μας. Πιστεύουμε ότι στα μάτια των άλλων είμαστε «τρελοί» και ότι κάτι πηγαίνει λάθος με εμάς. Η θεραπεία για αρκετό κόσμο παραμένει ταμπού. Για αυτό το λόγο είναι σημαντικό ο κόσμος να ενημερωθεί και να γνωρίζει τί είναι η ψυχοθεραπεία και ποια είναι τα οφέλη της.
Πρέπει να καταλάβουμε πως το να φροντίζουμε για την ψυχική υγεία δεν είναι κάτι για το οποίο πρέπει να ντρεπόμαστε. Αντιθέτως, είναι κάτι που υποδηλώνει πως θέλουμε να αναπτυχθούμε προσωπικά και να γίνουμε μία καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας. Επιπλέον, έχει πολύ μεγάλη σημασία το πως ορίζουμε τη θεραπεία μέσα μας. Οι άνθρωποι πηγαίνουν στους θεραπευτές για τον ίδιο ακριβώς λόγο που πηγαίνουν στο γιατρό-θέλουν να νιώσουν καλύτερα. Μία ακόμα σκέψη που μπορεί να μας ανακουφίσει είναι να συγκρίνουμε τη θεραπεία με τον αθλητισμό. Οι επαγγελματίες αθλητές μπορεί να είναι απίστευτα ταλαντούχοι και έμπειροι σε αυτό που κάνουν αλλά δεν σημαίνει ότι δεν χρειάζονται τον προπονητή τους. Αντίστοιχα, ο θεραπευόμενος ανεξάρτητα από τη προσωπικότητά του και την εμπειρία του στη ζωή μπορεί να αποκτήσει νέες δεξιότητες και τρόπους σκέψεις.
Δεν βρίσκω τον λόγο να πάω στη θεραπεία
Πολλά οφέλη μπορούν να προκύψουν από τη συμμετοχή μας στη θεραπευτική διαδικασία. Όσοι παρευρίσκονται στη ψυχοθεραπεία συνήθως κερδίζουν:
- Αλλαγή στη πνευματικότητα η οποία διαρκεί
- Αίσθημα ότι γίνονται κατανοητοί
- Καλύτερη υγεία εξαιτίας της αντιμετώπισης των καταπιεσμένων συναισθημάτων τους
- Τις δεξιότητες που χρειάζονται για να αντιμετωπίσουν μελλοντικές δυσκολίες
- Καλύτερη ικανότητα στην έκφραση των σκέψεων τους
- Μεγαλύτερα αίσθηση της αυτό-αξίας τους
- Βαθύτερη κατανόηση του χαρακτήρα και της προσωπικότητάς τους
- Μεγαλύτερη κατανόηση των άλλων
- Περισσότερη ενσυναίσθηση
- Ουσιαστικότερες σχέσεις
- Δυνατότερες λογικές συσχετίσεις
- Εφόδια για τη διαχείριση της λύπης, της απογοήτευσης και του πόνου
- Μειωμένο άγχος
- Θέσπιση καταλληλότερων ορίων
- Αύξηση της πνευματικότητας
- Αρκετά άλλα οφέλη αναλόγως και τη μοναδική προσωπικότητα του ανθρώπου
Έτσι λοιπόν, ποτέ δεν είναι αργά για να ξεκινήσουμε θεραπεία, απλώς όσο νωρίτερα το αποφασίσουμε τόσο πιο γρήγορα θα λάμψουμε..