Κρίσεις Πανικού και Ευ-Ζην: Συμπτώματα, Αιτίες και Θεραπεία
Σήμερα, τα δεδομένα στην ανθρωπότητα κυλούν με ταχύτατους ρυθμούς. Ο μεγάλος φόρτος εργασίας, το συνεχές άγχος για την αποπληρωμή χρεών και οφειλών, οι υποχρεώσεις και οι ρόλοι μας απέναντι στην οικογένεια, φίλους και συναδέλφους, όλα αυτά προσθέτουν το «λιθαράκι» τους στην εκδήλωση του στρες και του άγχους. Η ψυχολογική «ακαταστασία» και μη ικανότητα πρόβλεψης παραγόντων και απειλών που προκύπτουν εν μέσω πανδημίας ενισχύει και επιφορτίζει με επιπρόσθετο άγχος και αβεβαιότητα την ψυχολογία του ατόμου. Ως εκ τούτου, συμπεραίνουμε πως υπάρχει μια ολόκληρη ποικιλία παραγόντων και αιτιών που πυροδοτούν άγχη και καταθλιπτικές συμπεριφορές στον άνθρωπο απειλώντας αυτό που αποκαλούμε ευ-ζην. Οι κρίσεις πανικού είναι ένα αρκετά σύνηθες φαινόμενο στην εποχή μας.
Τα αίτιά τους μπορεί να οφείλονται είτε σε στρεσογόνες καταστάσεις που προκαλούν άγχος και συναισθήματα κατάθλιψης είτε σε φαινομενικά απρόσμενες/απροσδόκητες περιπτώσεις χωρίς καμία προφανή αιτία και λόγο. Ο χρόνος που διαρκεί η κρίση πανικού κυμαίνεται από πέντε λεπτά έως και είκοσι λεπτά, με την κορύφωση των συμπτωμάτων της στα δέκα λεπτά. Ορισμένες φορές δύναται να διαρκέσει και περισσότερο από είκοσι λεπτά έως και μερικές ώρες.
Αν και οι κρίσεις πανικού μπορεί να φαίνονται πολύ τρομακτικές, ωστόσο δεν μπορούν να βλάψουν οργανικά τον άνθρωπο ανεξάρτητα με την ένταση και την συχνότητα της εμφάνισής τους. Το κατάλοιπο όμως που μπορούν να αφήσουν είναι ψυχολογικής φύσεως. Πιο συγκεκριμένα, είναι αρκετά σύνηθες άνθρωποι που έχουν βιώσει ή βιώνουν συστηματικά επεισόδια κρίσεων πανικού να φοβούνται την επανεμφάνιση των συμπτωμάτων αυτών και έτσι τείνουν να απομονώνονται σε κάποιο βαθμό και να αναβάλλουν συναντήσεις και συναθροίσεις κοινωνικού τύπου από φόβο μην εκδηλωθούν τα συμπτώματα ξανά και νιώσουν ντροπή και έκθεση στον κόσμο.
Συμπτώματα
- Πόνος ή σφίξιμο στο στήθος
- Ξαφνικό τρέμουλο
- Αίσθημα έντονου φόβου, τρόμου και άγχους
- Δυσκολία στην αναπνοή ή ταχεία αναπνοή
- Αυξημένοι και έντονοι χτύποι της καρδιάς
- Ιδρώτας
- Ναυτία ή ανακάτεμα στο στομάχι
- Ζαλάδα
- Μούδιασμα ή μυϊκές συσπάσεις
Αιτίες
- Υπερθυρεοειδισμός, αναπνευστικά προβλήματα, καρδιολογικά προβλήματα
- Συχνή και έντονη κατανάλωση αλκοόλ
- Υπερβολικό κάπνισμα ή υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης
- Χρήση ουσιών
- Συχνό άγχος για μεγάλα διαστήματα
Θεραπεία και Αντιμετώπιση
Η θεραπεία των κρίσεων πανικού μπορεί να περιλαμβάνει συμβουλευτική, γνωστικο-συμπεριφορική θεραπεία και σε κάποιες περιπτώσεις χορηγείται φαρμακευτική αγωγή.
Κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου υπάρχουν ορισμένες τεχνικές που μπορείτε να εφαρμόσετε:
- Μάθετε να χαλαρώνετε μέσω ορισμένων ασκήσεων αναπνοής. Το να μάθετε τεχνικές χαλάρωσης θα σας βοηθήσει στο να αποτρέπετε τον οργανισμό σας να αγχώνεται υπερβολικά για κάτι και ως εκ τούτου θα προλαμβάνετε και τις κρίσεις πανικού.
- Εστιάστε στην αναπνοή σας. Προσπαθήστε να ακούσετε και να χαλαρώσετε τον ρυθμό αναπνοής παίρνοντας βαθιές ανάσες και εκπνέοντας αργά μετρώντας ως το πέντε.
- Εστιάστε σε ένα συγκεκριμένο σημείο τη προσοχή σας. Σε ορισμένους ανθρώπους είναι αρκετά βοηθητικό κατά τη διάρκεια ενός επεισοδίου να εστιάζουν σε ένα πολύ συγκεκριμένο σημείο ή αντικείμενο στο περιβάλλον τους εκείνη τη στιγμή.
- Εφόσον εστιάζετε σε κάποιο συγκεκριμένο σημείο προσπαθήστε τώρα να το επεξεργαστείτε ήρεμα και να το παρατηρήσετε λίγο περισσότερο αναλυτικά
- Εστιάστε στις αισθήσεις σας. Γευτείτε ή ακόμη προσπαθήστε νοητά να γευτείτε μία καραμέλα ή μαστίχα και νιώστε τη γεύση τους. Αγγίξτε κάτι μαλακό και περιεργαστείτε το.
Μετά από το επεισόδιο πανικού καλό θα ήταν να το αναφέρετε και να το συζητήσετε με κάποιον συγγενή ή φίλο σας. Η επικοινωνία μας βοηθάει να εξωτερικεύουμε τα συναισθήματά μας και να αποφορτιζόμαστε. Εάν οι κρίσεις πανικού είναι συχνές τότε επίσης καλό θα ήταν να απευθυνθούμε σε κάποιον ειδικό ψυχικής υγείας για περαιτέρω διερεύνηση του ζητήματος.
ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ
Panic Attacks and Panic Disorder. (n.d.). Retrieved November 23, 2020, from https://www.uofmhealth.org/health-library/hw53796
Panic attacks. (n.d.). Retrieved November 23, 2020, from https://www.mind.org.uk/information-support/types-of-mental-health-problems/anxiety-and-panic-attacks/panic-attacks/
Priory Group. (n.d.). Why do I get panic attacks for no reason? Retrieved November 23, 2020, from https://www.priorygroup.com/blog/why-do-i-get-panic-attacks-for-no-reason