Μία ακόμη επιστημονικά επικυρωμένη και εφαρμόσιμη θεραπεία είναι η κλινική υπνοθεραπεία ή αλλιώς ύπνωση. Αναπαυμένος ο πελάτης έχοντας πλήρη συνείδηση του εδώ και του τώρα αφήνεται σε μια κατάσταση εσωτερικής ηρεμίας και γαλήνης. Αυτό πραγματοποιείται μέσω τεχνικών αναπνοής και χαλάρωσης που του υποδεικνύω τη στιγμή εκείνη. Με τη κατάλληλη καθοδήγηση έρχονται στην επιφάνεια άγνωστες πτυχές του υποσυνειδήτου μας.
Σκοπός της Κλινικής Υπνοθεραπείας
Στόχος της υπνοθεραπείας είναι να έλθουν στην επιφάνεια οι κρυμμένες μνήμες του ανθρώπου. Έπειτα, κατόπιν ανάλυσης αυτών επέρχεται η συμφιλίωση με αυτές καθώς και με το παρελθόν του. Με αυτόν τον τρόπο εμφυτεύεται νέος σκοπός και κίνητρο στη ζωή του.
Κατά την Ύπνωση
Ο θεραπευόμενος βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία μαζί μου, και έχει απόλυτο έλεγχο της κατάστασής του. Έτσι το μόνο που χρειάζεται είναι να ηρεμίσει και να χαλαρώσει πλήρως. Πριν απ’ όλα αυτά όμως θα έχει αναπτυχθεί αμφίπλευρα εμπιστοσύνη αφού θα έχει καλλιεργηθεί ένα κλίμα οικειότητας.
Το σκεπτικό μου βασίζεται στο ότι η ψυχοθεραπεία δεν θα πρέπει να είναι μια πάγια και ψυχρή σχέση μεταξύ θεραπευτή και πελάτη. Με αποδοχή και κατανόηση, προσδίδεται βαρύτητα και σεβασμός στη ψυχή, στις σκέψεις και στα συναισθήματα. Μέσα από το θεραπευτικό ταξίδι το κέρδος θα είναι η δύναμη να πιστέψει κανείς στον εαυτό και στις δυνάμεις του.
Εφαρμογή της Υπνοθεραπείας
Η υπνοθεραπεία ενδείκνυται σε περιπτώσεις όπως αγχώδεις διαταραχές, διαταραχή μετατραυματικού στρες, σεξουαλική δυσλειτουργία, και σε χρόνιους πόνους. Επίσης ενδείκνυται σε ανθρώπους που αντιμετωπίζουν καταθλιπτικά συμπτώματα, δυσκολίες στον ύπνο και στη διαχείριση στρεσογόνων καταστάσεων.
Στις θεραπευτικές συνεδρίες χρησιμοποιώ αυτή τη τεχνική ως συμπληρωματική-υποστηρικτική θεραπεία της ΓΣΘ και όχι ως αυτόνομη και ανεξάρτητη θεραπεία. Το αν θα χρειαστεί να το δοκιμάσει ο πελάτης εξαρτάται από τον ίδιο και από τη βαρύτητα των προβλημάτων του.
Αποτελεσματικότητα της Υπνοθεραπείας
Ουσιαστικά, μέσω καθοδήγησης επιτυγχάνεται μία εκ βαθέων ανασκαφή των ενδόμυχων σκέψεων και συναισθημάτων. Μέσα από αυτή τη διαδικασία νιώθουμε πολύ έντονα το αίσθημα του απεγκλωβισμού από τη δύσκολη καθημερινότητά μας.
Ο λόγος που είναι ωφέλιμο και γι’ αυτό συνδυάζω αυτές τις δύο μεθόδους, τη Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία και την υπνοθεραπεία, οφείλεται σε δύο διαστάσεις:
- στη ΓΣΘ προκαλείται αλλαγή στον τρόπο σκέψης και συναισθημάτων σε συνειδητό επίπεδο,
- στη κλινική ύπνωση διαμορφώνεται σταδιακά αλλαγή σκέψης και συμπεριφοράς σε υποσυνείδητο επίπεδο.
Έτσι επουλώνεται καθόλα το συνειδητό και το ασυνείδητο με βραχυπρόθεσμα αλλά και μακροπρόθεσμα αποτελέσματα στη προσωπικότητα του ανθρώπου.