Στη σημερινή εποχή υπάρχει πληθώρα θεραπευτών και θεραπευτικών επιλογών. Με ένα γρήγορο «σερφάρισμα» στο διαδίκτυο μπορεί κανείς να πληροφορηθεί τον τρόπο λειτουργίας των ψυχολόγων και των παρεχόμενων θεραπευτικών μεθόδων .
Πρωταρχικός σκοπός λοιπόν είναι ο εκάστοτε άνθρωπος να λάβει την απόφαση της έναρξης της θεραπείας του. Πρωτίστως θα πρέπει να αναρωτηθεί ποιος είναι ο λόγος να ξεκινήσει ψυχοθεραπεία και πόσο αποφασισμένος είναι να δεσμευτεί σε αυτήν. Αυτή δεν είναι μια εύκολη απόφαση για κανέναν άνθρωπο ιδίως όταν δεν υπάρχει προηγούμενη εμπειρία με κάποιον επαγγελματία ψυχικής υγείας.
Η συνειδητοποίηση ότι ίσως έχει έρθει η στιγμή να βγούμε από τη «ζώνη ασφαλείας» μας απαιτεί σθένος και τόλμη.
Έναρξη Ψυχοθεραπείας
Έχοντας αποκτήσει μια σειρά εκπαιδεύσεων και μετεκπαιδεύσεων πάνω στη Συμβουλευτική και στη Γνωστική Συμπεριφορική Ψυχοθεραπεία διαπίστωσα πως η προσέγγισή μου επιβάλλεται να διαφέρει από άνθρωπο σε άνθρωπο καθώς ο καθένας έχει το δικό του χρόνο επούλωσης.
Τα παραπάνω προκύπτουν λόγω της συνεργασίας μου με ανθρώπους διαφόρων εθνικοτήτων, θρησκευτικών πεποιθήσεων και παθήσεων όλων των τύπων.
Λαμβάνοντας την απόφαση για την εκκίνηση της θεραπείας αξίζουμε επιβράβευση καθώς προσφέρουμε στον εαυτό μας ένα δώρο ανεκτίμητης αξίας. Ένα δώρο όχι προσωρινό, αλλά μόνιμο καθ’ όλη τη πορεία της ζωής μας. Τα εργαλεία που μας παρέχονται θα είναι αρωγοί για την αντιμετώπιση των δύσκολων καταστάσεων στη ζωή μας.
Φάσεις της Ψυχοθεραπείας
Όσων αφορά το θεραπευτικό πρωτόκολλο, αυτό θα αποφασιστεί κατόπιν συνεργασίας και συζήτησης. Κάθε άνθρωπος έχει δικά του προβλήματα, δικό του τρόπο σκέψης και δικό του χρόνο επεξεργασίας και διαχείρισης των θεμάτων του.
Συνεπώς η κατάλληλη επιλογή των θεραπευτικών μέσων και εργαλείων που θα χρησιμοποιηθούν θα συναποφασίζονται με τον θεραπευτή έτσι ώστε να ταιριάζουν στις ανάγκες και στη προσωπικότητα του κάθε πελάτη.
Η μέθοδος της Γνωστικής Συμπεριφοριστικής Θεραπείας (ΓΣΘ) είναι κατά γενικό κανόνα μια δομημένη διαδικασία. Αυτό σημαίνει πως έχει μια αρχή, μία μέση και ένα τέλος. Αρχικά έχοντας οριστεί οι στόχοι που θέλουμε να επιτύχουμε συζητιέται πώς θα φτάσουμε στο επιθυμητό αποτέλεσμα. Έξω απο τη συνεδρία, θα πρέπει να εφαρμοστεί ότι συζητήθηκε εντός του χρόνου της συνεδρίας. Έπειτα στην επόμενη συνεδρία αξιολογούμε την εβδομάδα του θεραπευόμενου και κατά πόσο τα νέα “εργαλεία” που χρησιμοποίησε επέδρασσαν στη ψυχολογία του.
Τέλος, στόχος πρέπει να είναι η εφαρμογή και συντήρηση νέων τρόπων σκέψεων και στάσεων μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας.
Διάρκεια Ψυχοθεραπείας και Εφαρμογή
Ο χρόνος των θεραπευτικών φάσεων (αρχή, μέση, τέλος) μπορεί να διαρκέσει από μία, δύο έως και περισσότερες συνεδρίες. Ο χρόνος εξαρτάται από το μέγεθος του προβλήματος καθώς και από τη δέσμευση και την ομαλή συνεργασία μεταξύ θεραπευτή-θεραπευόμενου.
Έρευνες υποστηρίζουν ολοένα και περισσότερο την αποτελεσματικότητα της ΓΣΘ στη θεραπευτική διαδικασία.
Η Γνωστική Συμπεριφορική Θεραπεία εφαρμόζεται σε μία μεγάλη ποικιλία ψυχολογικών διαταραχών όπως στη κατάθλιψη, σε θέματα άγχους, και σε διατροφικές διαταραχές. Επίσης, εφαρμόζεται σε εθιστικές συμπεριφορές όπως η χρήση μαριχουάνας και νικοτίνης, σε προβλήματα γάμου και προβλήματα συμπεριφοράς. Πιο συγκεκριμένα, η ΓΣΘ έχει μεγαλύτερη επίδραση σε θέματα άγχους, αντιμετώπισης βουλιμίας, ελέγχου και διαχείρισης θυμού.
Ατομική Ψυχοθεραπεία
Από την εμπειρία μου παρατηρώ πως η συμβολή της ατομικής συνεδρίας είναι τεράστια στην εξέλιξη του ατόμου. Ο λόγος γι’ αυτό είναι πως η προσοχή και ο χρόνος δεν μοιράζονται αλλά στοχεύονται αποκλειστικά σε έναν άνθρωπο.
Προϋπόθεση όλων αυτών είναι να έχει δημιουργηθεί μια υγιής σχέση μεταξύ μας βασισμένη στην εμπιστευτικότητα και στην ανθρωπιά. Κάθε θεραπευόμενος είναι πρωτίστως άνθρωπος και έτσι θα πρέπει να αντιμετωπίζεται με σεβασμό, υπόσταση, ειλικρίνεια και ευγένεια.
Η κατάθεση ψυχής είναι μια ιερή διαδικασία γι’ αυτό και είναι και απόρρητη. Έπειτα αφού τεθούν οι στόχοι και οι προβληματισμοί, στη συνέχεια επέρχεται η ανάλυση αυτών.
Δεν θα πρέπει να αισθανόμαστε ντροπή ή αμηχανία κατά την έκφραση των συναισθημάτων μας. Απεναντίας η εκδήλωση ειλικρίνειας και της αυθεντικότητας τόσο στο λόγο όσο και στις σκέψεις θα πρέπει να θεωρούνται ζωτικής σημασίας.
Προσωπικός Σκοπός
Η προσωπική μου θεώρηση βασίζεται στο ότι, μακροπρόθεσμα, θα πρέπει να μάθουμε να στηριζόμαστε στις δικές μας δυνάμεις. Πηγή δύναμης και αισιοδοξίας θα πρέπει να αποτελεί πρωτίστως ο ίδιος μας ο εαυτός.
Τέλος, ως ψυχολόγος, λειτουργώ ως συνοδοιπόρος στο ταξίδι της ψυχοθεραπείας. Έργο μου είναι η παροχή σταθερότητας, εργαλείων, ψυχικής ώθησης (boost) και ορθού τρόπου σκέψης. Όλα αυτά είναι απαραίτητα ώστε να συνειδητοποιήσουμε πόσο μακριά μπορούμε να φτάσουμε και πόση δύναμη κρύβουμε μέσα μας.